lördag 12 januari 2013

Rofans vardagsbröd in the making






Blev inspirerad av en tjej på kören som tipsade om Rofans vardagsbröd som är ett recept från "Kärlek, Oliver och Timjan" av Anna och Fanny Bergenström.
Det var mycket enkelt att baka tycker jag, nästa gång ska jag lägga till lite brödkryddor så det får lite mer smak.

Här kommer receptet:

1 stort bröd

2 dl  grovt rågmjöl
1 dl hela linfrön
1 dl havre- eller vetekli
1-2 dl solrosfrön
2 tsk salt
5 dl kokhett vatten

1/2 paket jäst (25g)
2 dl fingervarmt vatten
9-10 dl vetemjöl (jag tog special)
2-3 dl vetemjöl till utbakning
1 ägg att pensla med
sesam- eller solrosfrön

Blanda först ihop rågmjölet, linfrön, kli, solrosfrön, saltet i en bakbunke och häll sedan över det kokheta vattnet. Låt stå minst 1-2 timmar att svälla.
Rör ut jästen med den fingervarma vattnet och tillsätt i degen. Tillsätt vetemjöl och arbeta ihop degen. Låt jäsa övertäckt minst 1 timme.
Sätt ugnen på 250 grader.
Strö ut vetemjöl på bakbordet och tippa ut degen, knåda ihop lätt med mjölade händer och forma en limpa. Placera limpan på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen först 15 minuter på 250 grader, sänk sedan temperaturen till 150 grader och grädda ytterligare 25-30 minuter. Låt svalna under en handduk.

Sen är det bara att mumsa på!
Jag delade min i 3 bitar och frös in.

Nu bär det av för att hämta upp skåpet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar